Friss topikok

  • atta65: Mielőtt további sületlenségeket hordanának össze itt néhányan tudatlanságuk okán, jó ha tudják :w... (2014.12.21. 17:02) Fogadjon örökbe turult ön is
  • candy: Nem nagyon nyúlkáltak hozzá. Ha másikat akarsz venni és montit, akkor jobban tudom ajánlani, hogy ... (2011.02.19. 13:23) A zőrület határán
  • andor99: Kedves író / írók! Elnézést a kifejezésért, de ez kurvajó. Nincs is más szó rá. Ezért aztán úgy dö... (2009.11.08. 09:40) Turulmérce, számoljon ön is szélsőséget turulban
  • FreeMan: Ebben az országban minél jobban próbálnak a rasszizmus ellen fellépni, az annál jobban teret hódít... (2009.08.09. 01:04) napi gondolatébresztő a rasszizmus ellen
  • FreeMan: Ez azért lehet, mert a tüntetéseken rengeteg olyan ember vesz részt, aki nem, hogy nem szereti, de... (2009.08.09. 00:50) napi gondolatébresztő xxx

Hanyan vagy?

website counter

Címkék

Propeller

Az európai korsó hazugsága

2008.08.06. 13:43 | candy | Szólj hozzá!

Címkék: eu kocsma fesztival anyazas korsó négydeci ötdeci tenyfeltaro

Szóval sikerül utánaérdeklődni az EUvonalon, hogy van -e valami nemzetközi szabályozás a korsó, felespoharak, egyebek űrmértékére. Ugyanis mostanában egyre több helyen mérik a hiéna vendéglátósók négy decis korsóban a sört, és kétcentes meg négycentes poharakban a 'felest' (már tradícionális neve is mutatja, hogy itt valami gond van). Szóval azt akartam megtudakolni, hogy ez csak valami hiéna hobby, avagy áll is valami a háttérben.

És a válaszban az szerepelt, hogy nincs semmilyen EU szabályozás űrmértékre szóval, ha a kocsmros jó arc lenne, adhatná mondjuk hat decijével is a sört változatlan áron. Mert azért figyeljük meg, ahol ilyen jellegü változtatások voltak, ott általában nem csökkentek drasztikusan az árak, egyszerűen az űrmértékrendszert cserélték ki.

Az meg különösen idegesítő, hogy nem csak kocsmákban mennnek ezen dolgok mostanában, hanem fesztiválokon is, például az összes Soproni által támogatotton. Ráadásul nem is nagyon törik magukat azzal, hogy egy ilyen helyen tájékoztassák a fiatalokat, én például teljesen véletlenül jöttem rá, az általam megkérdezettek meg belegondoltak, hogy miért is nem lehet berúgni attól a lőrétől.

És álljon itt az euvonallal folytatott beszélgetés, illetve bocsánat, levelezés:

Az Ön kérdése:
Igaz -e, hogy valami EU szabványhoz van köze a kocsmákban való űrmértékváltozásnak, vagyis, hogy bizonyos helyeken négy decis korsókban adják a sört, illetve a tömény alkoholos italokat is három -illetve öt centes kiszerelés helyett kettő -illetve négy centes kiszerelésekben adják. Mindenhol azt hallom és látom, hogy van valami európai direktíva erre. Szeretném megtudni, hogy van -e, illetve pontosan melyik is az.
 
Az Ön kérdése:
 

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Élelmiszeripari és Vegyipari Laboratóriumának tájékoztatása alapján a vendéglátói egységek által felszolgált alkoholos termékek térfogattartalmát illetően nincs közösségi szabályozás, erre vonatkozóan az adott tagállam jogszabályait kell figyelembe venni.

A vendéglátó üzletek kategóriába sorolásáról, valamint ártájékoztatásáról szóló 43/1998. (VI. 24.) IKIM rendelet alapján az adott vendéglátói egységnek meg kell határoznia az egyes italok palackjára (üvegre) vagy mértékegységére megállapított, a fogyasztói forgalomban fizetendő árát.

A jogszabály pontos szövegét az alábbi címen tekintheti meg:
http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99800043.IKI

A adott vendéglátóegység által árusított italok térfogattartalmának értékétől a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság által meghatározott mértékkel (százalékkal) lehet csak eltérni. Ez a mérték attól függően változik, hogy hány decis korsókban mérik ott a sört. A vendéglátóegységnek minden esetben tájákoztatniuk kell a fogyasztót, hogy náluk egy korsó, illetve pohár hány decit jelent.

Az adott termékek felszolgálási (pl. pohár, korsó), illetve mérési (pl. űrmércék) eszközének, hiteles térfogatmértékét a Magyar Kereskedelmi- és Iparkamara felügyeli.

További információért kérjük, forduljon az illetékes szervekhez, melyek elérhetőségét az alábbiakban olvashatja:

Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság:
Cím: 1088 Budapest, József krt. 6.
Tel: 1/459 4800
Fax: 1/210 4677
Honlap: www.nfh.hu

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara:
Cím: 1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 6-8.
Telefon: 1/474-5100
Fax: 1/474-5105
E-mail: mkik@mkik.hu
Honlap: http://www.mkik.hu/

Forrás: EUvonal, NFH

A bejegyzés trackback címe:

https://globalszar.blog.hu/api/trackback/id/tr15603390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása